זית
אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ זֵית שֶׁמֶן וּדְבָשׁ
זית
אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ זֵית שֶׁמֶן וּדְבָשׁ
עץ הזית מספק לנו מגוון חומרי גלם למזון ותעשיית התמרוקים, שמן הזית הוא התוצר הידוע ביותר וכבר לפני אלפי שנים היה בעל מעמד מיוחד. שמן הזית שימש בטקסים דתיים כמו משיחת מלכים, מאור, ריפוי, קוסמטיקה וכמובן למאכל. הזית מופיע בפרחי באך כתמצית מספר 23 (OLIVE) ויינתן לאנשים מותשים ועייפים, שצריכים להחזיר לעצמם אנרגיה.
שמן הזית מכיל אחוזים גבוהים של חומצה אולאית (חומצה מסוג אומגה 9), ויטמינים E ו K ונוגדי חמצון נוספים. לטבלת ערכים תזונתיים ניתן ללחוץ על . במוצרי קוסמטיקה משמש כשמן בסיס מעולה למוצרים טיפוליים. הוא בעל מקדם קומדוגני 2 ומתאים מאוד לעור יבש.
שמן זית יכול לשמש כבסיס לשמן תשרית לפי המתכון הבא לדוגמא:
1. שטוף עלי רוזמרין מאבק ולכלוך ויבש היטב
2. מלא צנצנת בעלים ושפוך שמן זית כך שיכסה את כל העלים
3. השאר את הצנצנת במקום חשוך בטמפ' החדר במשך שבועיים-שלושה תוך כדי ניעור הצנצנת מידי פעם
*שמן כזה יתאים לשימוש כמסיכה לשיער בפני עצמו או כשמן תשרית לשימוש עתידי (כולל במזון)
תוצר שומני נוסף מעץ הזית הוא הסקוואלן (הוא מופק גם מקנה סוכר וגם מכבדי כרישים). כאשר קונים סקוואלן כדאי לוודא שזה פיטו-סקוולאן (פיטו=מהצומח). הסקוואלן הוא נוגד חמצון ,לחותן, מסייע לריפוי פצעים, ועוזר לספיגה ופיזור שמנים אחרים על גבי העור. כשמן הוא מאוד מותאם לעור ומתאים לכל סוגי העור. יש לשים לב לאיות באנגלית. Squalene הוא החומר הטבעי, שגם גופנו מייצר בשנותינו הצעירות. החיסרון שלו הוא שהוא לא יציב ונוטה להתחמצן במהירות. לעומתו יש את ה Squalane שזה Squalene שעבר תהליך כימי (הידרוגנציה), התהליך הזה הופך את הסקוואלן לידידותי יותר לעור ובעל חיי מדף ארוכים יותר.
מעץ הזית מפיקים גם שעוות מתחלבות תחת מותגים שונים, שמתאימים לקרמים מסוג O/W וגם כאלה שמתאימים ל W/O. מתחלבים אלו יכולים להוות תחליף טוב למי שרוצה להימנע ממתחלבים ע"ב שמן דקל או ע"ב תוצרי נפט.
עלי עץ הזית משמשים כצמח מרפא, הם מכילים טאנינים, טרפנים ופלבנואידים שניתן לנצל במרתח. מרתח עלי זית טוב להרגעה, הורדת לחץ דם, הורדת רמות סוכר בדם ושיפור תפקוד מערכת העיכול.
פרחי הזית ידועים כאלרגנים, אבל הפירות שימושיים גם למאכל. אנטי-סרטניים , ואולאורופין שטוב למגוון תפקודים בגוף. טבלת ערכים התזונתיים של הזית מופיעים בקישור.
זיתים מכילים חומריםמתכון בסיסי לזיתים כבושים:
מוסקים זיתים בעונה ופוצעים את הפרי ע"י חיתוך פס בסכין או שבירה של הזית ע"י דפיקות. לזיתים שלמים יקח יותר זמן כבישה
משרים את הזיתים במים פושרים-חמימים למשך שלושה ימים כאשר בכל יום מחליפים את המים. שלב שנועד להפחית ממרירות הפרי
לוקחים צנצנת מעוקרת ושמים בה מעט זיתים. מעליהם שמים פרוסות לימון, עושים שכבות שכבות בצורה זו, לא ממלאים את הצנצנת עד הסוף. לשכבות הלימון ניתן להוסיף תבלינים נוספים כמו עלי דפנה, שום, פלפלים חריפים או כל תבלין אחר.
לוקחים מים עם מלח (לפי חישוב של כפית-שתיים לכוס, או ממלאים קערה במים שמים בתוכם ביצה שלמה מוסיפים מלח ומערבבים. הוספת המלח היא עד שהביצה צפה) ומוסיפים לצנצנת עד שהזיתים מכסים לגמרי
מוסיפים שמן זית מעל המים. שכבת שמן הזית עוזרת במניעת גדילה של עובש, מומלץ להוסיף עלים של דפנה, עלי גפן או פיגם (רוטה) שמעכבים גדילת עובש
הזיתים מוכנים לאחר שבועיים-שלושה

