SPF - אל תנסו את זה בבית
לאחר שהבנו מה עושים מסנני הקרינה במאמר הקודם, נרחיב על SPF (Sun Protection Factor) . SPF מתייחס לכמות אנרגיית האור (כמות קרינה) שצריך כדי לקבל כוויה מהשמש על עור שהמוצר נמרח עליו, לעומת עור שאינו מוגן. ניתן לקרוא על כך באתר ה FDA. חשוב לציין שמוצר בעל SPF15 למשל, אינו מאפשר להיחשף לאור פי זמן לפני שנכווים, אלא פי 15 אנרגיה (דוגמא שניתנת באתר ה FDA היא שהשמש ב 9 בבוקר שונה מהשמש ב 1 בצהריים, כך ששעת חשיפה בבוקר שונה מבחינת כמות הקרינה לשעת חשיפה בצהריים).
בנוסף, אזכיר את העובדה שיעילות מוצר ההגנה פוחת עם זמן החשיפה לקרני השמש. בכדי לקבל הגנה טובה לאורך זמן צריך לחזור ולמרוח את המוצר על העור לפי הוראות היצרן (נניח כל שעה).כאמור, SPF מושפע מקרני UVB ולא מקרני UVA כך יכול להיות מוצר בעל SPF גבוה אבל שאינו מגן מ UVA , אם ברצוננו להגן על העור גם מקרני UVA נחפש מוצר שרשום עליו "טווח רחב".
חשוב לציין, סוג החומרים מסנני הקרינה הוא רק פרמטר אחד שמשפיע על ה SPF, במבחני SPF נמדד המוצר כולו במריחה על העור. אחד הנתונים שקל לשכוח הוא שהעור שלנו אינו חלק ואחיד ולכן היכולת של המוצר לכסות את כל העור משפיעה גם על SPF. חלקים שלא יכוסו במוצר, לא יהיו מוגנים ולכן ה SPF ירד.
תמונה מתור אתר כימיה מתארת מריחה לא שווה של קרם הגנה על עור לא חלק:

ישנו גורם משפיע נוסף על ה SPF והוא מה קורה עם חומרי ההגנה לאחר שהמוצר מתייבש על העור. כלומר, כאשר מים מתאדים מהמוצר פיזור חומרי ההגנה על העור משתנה, אם הוא הופך ללא אחיד נאבד הרבה מיכולת ההגנה של המוצר. היכולת של מוצר להשאר אחיד על העור לא תלויה רק במבנה העור אלא גם בחומרים שנמצאים במוצר. אני מזמין את הקורא לערוך ניסוי פשוט בבית להדגמה:א. לוקחים צלחת זכוכית ומורחים חצי ממנה בחמאה או מרגרינה.
ב. מדללים צבע מאכל במים ומטפטפים מספר טיפות זהה (באותה נקודה) על חלק הצלחת המצופה בשכבה שומנית ועל חלק הזכוכית החשוף.ג. מחכים שיתייבש ובוחנים את התוצאה.
אם הניסוי הלך כמתוכנן, נראה שעל החלק המכוסה מרגרינה או חמאה נקבל עיגול צבע קטן יותר מאשר על החלק של הזכוכית החשופה ולמרות ששמנו כמות שווה של צבע מאכל.
הניסוי בא להדגים את השינוי שיכול לקרות באחידות מריחת קרם הגנה כאשר המים מתנדפים.ישנם שיטות רבות בתעשייה להתגבר על בעייה זו ובבדיקות ה SPF שהמוצר עובר העניין הזה נלקח בחשבון.
בגלל פרמטרים אלו ונוספים לא ניתן לדעת מה מקדם ההגנה של מוצר ללא בדיקה תיקנית שלו (שאינה נערכת בארץ). הסתמכות על העובדה שהכנסנו מסנני הגנה למוצר לא אומרת בהכרח שהמוצר מגן עלינו כמו שחשבנו. נתקלתי בהמלצות לשימוש בשמנים צמחיים שיש להם מקדם הגנה. חשוב לזכור שתכולת החומרים הפעילים בצמח תלויה בדרך גידולו, בעונה בה השמן הופק, תנאי אקלים , דישון וגורמים רבים נוספים ולכן יש חוסר אחידות ביכולת סינון הקרינה של השמנים האלה ואפילו אם מקורם באותו הצמח. בנוסף חשוב לזכור שתכולת רכיבים מסנני הקרינה בשמנים הצמחיים נמוכה יחסית וממילא השמן מדולל במוצר. (מוצר שהוא שמן בלבד יגרום למיקוד קרני השמש והאצת תהליך הכוויה/שיזוף בדומה לשמני השיזוף השונים).
ההסתמכות על קרם הגנה שהוכן ב DIY ללא ביקורת, מסוכנת. שכן גם אם יבחרו מסנני הקרינה הנכונים, בהכנה בבית של קרמים אין שליטה בגורמים האחרים המשפיעים על SPF. וכפי שניתן להבין במאמר הקודם, גם בחירת מסנני הקרינה צריכה להיות מוסכלת ולקחת בחשבון גורמים שונים.
ההמלצה החד משמעית היא לקנות מוצר הגנה מאושר, שנבדק כהלכה ומיוצר תחת בקרה. כל דבר שנכין בעצמנו לא יהיה טוב מספיק.להגנה טובה עדיף לחפש מוצרים בעלי טווח הגנה רחב. ולחוששים מפני מוצרים מתועשים מידי אפשר לחפש מוצרים מאושרי Ecocert.
ניתן לראות את דרישות משרד הבריאות לרישוי קרם הגנה באתרם.
SPF - אל תנסו את זה בבית

